Zijn smoothies wel echt zo gezond?

Waarom ik geen fan ben van smoothies!
Niet omdat ik ze niet lekker vind want geloof me, ik kan er zo af en toe echt wel van genieten.
Vooral als er rood fruit in zit! Vind ik heerlijk.

Er zitten alleen een paar nadelen aan smoothies en al helemaal als je wil afvallen is een smoothie een minder goede keuze. Ik zal je vertellen waarom:

1. Er gaan in veel gevallen meerdere stukken fruit in, meer dan de 2 stuks die worden aangeraden. We weten allemaal dat fruit veel suikers bevatten. Je lichaam krijgt hierdoor in één ”maaltijd” een enorme lading suikers binnen. En hoewel fruit gezond is, zijn het nog steeds suikers en je lichaam maakt geen onderscheid in wat voor soort suiker. Suiker is suiker. Daarnaast eet je zelf toch ook geen 5 normale stukken fruit?

2. Door het het blenden gaan er vitamines en mineralen verloren. Er komt tijdens het proces namelijk zuurstof bij en dit zorgt er voor dat ze ‘vervliegen’. Drink je toch een smoothie? Blend hem dan zo kort mogelijk. Drink je smoothie ook direct na het maken en laat het niet de hele dag in de koelkast staan.

3. Je hoeft niet te kauwen. Hoewel dit juist aantrekkelijk klinkt voor de mensen die vooral s’ochtends geen grote eters zijn, is juist kauwen erg belangrijk. Ten eerste omdat het ons brein een seintje geeft dat er eten aan komt. Daarnaast is kauwen erg belangrijk voor het op gang brengen van de koolhydraatvertering. Dit komt omdat je tijdens het kauwen speeksel aanmaakt en juist speeksel bevat een stofje dat het verteringsproces ondersteunt. Je zult begrijpen dat dit bij een smoothie nauwelijks het geval is.

4. Als laatste geeft een smoothie een minder vol gevoel. Dit komt omdat het volume minder is. Neem bijvoorbeeld een gewone banaan en een banaan in een smoothie. De gewone banaan zal meer volume opnemen in je maag dan de banaan die je geblend hebt. Je lichaam moet dus meer moeite doen om de gewone banaan fijn te malen waardoor het langer in je maag blijft.
Plus punt hiervan is dat je lichaam dus meer energie verbruikt tijdens het verteren.

Met andere woorden, vervang niet elke dag je ontbijt door een smoothie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish